Ábrahámhegy címere www.abrahamhegy.hu
Magyar Magyar Deutsch Deutsch English English
           
Ábrahámhegyi strandAktuális Ábrahámhegyi programok, rendezvényekÁbrahámhegyi szálláshelyek, apartmanokÁbrahámhegyi éttermek, büfék, vendéglátók
  • Ábrahámhegyi strand - gyermek lidó, homokozó
  • Ábrahámhegy panorámakép a kilátóból
  • Ábrahámhegyi Nordic Walking túraútvonalak
  • Ábrahámhegyi strand - fürdőzők
  • Ábrahámhegyi programok, rendezvények

Ábrahámhegy Szent László templom

A község lakóiban a templomépítés gondolata már az Iskolakápolna létesítésének idején felmerült, de akkor - anyagiak híján - csak a már ismert megoldás születhetett. Vannak források, amelyek az új templom helyét a Bökhegy tetejére tervezték, de a posta előtti üres telek neve is egy időben templomrét volt, mivel ez a terület is szóbakerült erre a célra.

Ábrahámhegy - Szent László templom Ábrahámhegy - Szent László templom Ábrahámhegy - Szent László templom

Komoly előrelépés a tervezésben Dr. Lékai László badacsonytomaji (és egyben ábrahámhegyi) plébánossága idején, 1969-74 között történt. Lékai László 1972-től a Veszprémi Egyházmegye püspöke, majd 1976-tól 1986-ban bekövetkezett haláláig az ország katolikus híveinek legelső főpapja: esztergomi érsek-bíboros, akinek céltudatos egyházpolitikája nagyban hozzájárult az állam és az egyház kapcsolatainak rendezéséhez. Őhozzá fordult pártfogásért Ábrahámhegy hívő népe templomépítési kérelmével. Miután tőle a remélt támogatást, az illetékes hatóságoktól pedig a megfelelő engedélyeket megkapták, 1984-ben az egyházközség megvásárolta az építési telket. A templom védőszentjéül történelmünk nagy alakját, Szent László királyt választották.

Ábrahámhegy - Szent László templom

Az építkezéshez széleskörű társadalmi összefogás jött létre. A hívek, az egyházközség, de az egész település, nemcsak a pénzeszközök előteremtésével, hanem kétkezi munkájukkal is hozzájárultak az építéshez. Lékai bíboros úr, a veszprémi egyházmegye ismert és névtelen adakozók, patrónusok sokaságát szervezte meg ezen kicsiny egyházközség támogatására. Az alapkövet Dr.Szendi József püspök úr helyezte el és áldotta meg 1984-ben, az első szentmisét ugyanő, 1986-ban mutatta be az új templomban.

Ábrahámhegy - Szent László templom Ábrahámhegy - Szent László templom Ábrahámhegy - Szent László templom

Szent László templom kálváriája

A Szent László templom központi helyen fekszik Ábrahámhegyen a Patak utca alsó harmadában. Tervezője Török Ferenc építészmérnök, műegyetemi tanár, kivitelező Kapcsos István kőmívesmester vezetésével az ábrahámhegyi egyházközség. Használatbavételkor (1986. június 29.) megáldotta Dr.Szendi József veszprémi megyéspüspök, felszentelte Tóth László püspök 1988. április 10-én.

Ábrahámhegy - Szent László templom Ábrahámhegy - Szent László templom Ábrahámhegy - Szent László templom

Az oltárképet Udvardi Erzsébet festette. A téli kápolna Szt.László-pannóit Somogyi Győző készítette. A templom melleti kálvária Deák Dénes adományából Csikszentmihályi Róbert alkotása. A triptichon Gyarmati Tihamér, a színes ablakok Deim Pál tervei alapján Mohay Attila, az intarziák Horváth Béla munkái. A templom Lékai László bíboros-érsek emlékét is hírdeti.