Ábrahámhegy címere www.abrahamhegy.hu
Magyar Magyar Deutsch Deutsch English English
           
Ábrahámhegyi strandAktuális Ábrahámhegyi programok, rendezvényekÁbrahámhegyi szálláshelyek, apartmanokÁbrahámhegyi éttermek, büfék, vendéglátók
  • Ábrahámhegyi strand - gyermek lidó, homokozó
  • Ábrahámhegy panorámakép a kilátóból
  • Ábrahámhegyi Nordic Walking túraútvonalak
  • Ábrahámhegyi strand - fürdőzők
  • Ábrahámhegyi programok, rendezvények

Ábrahámhegy Szent Iván-kápolna

A Badacsonyörssel határos Kápolnadombon, a festői háttér középpontjában, hívogató kilátóhelyen áll a Szent Iván kápolna, messziről feltűnő egyszerűségében. (Érthetetlen, hogy az 1700-as évek második felében - 1757-ben - épült, Keresztelő Szent János védnöksége alá helyezett kápolna miért kapta a pravoszlávos Szent Iván nevet...)

Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna - kilátás a Badacsonyra Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna

A kápolna hajójának keletelt szentélye kör-szeletíves záródású. Téglasisakos, támpilléres tornya a nyugati oldalon található.

Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna

Eredeti harangját az I. világ-háború alatt begyűjtötték ágyúnak. A jelenlegi harang felirata: "A Külsőábrahámi katolikus hívek köz-adakozásából, 1923". A déli oldalon félköríves ablakokkal néz a Balaton felé.

Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna

Mai teteje az eredetinél alacsonyabban épült. Védőszentje Keresztelő Szent János, ünnepe június 24, ezért igazi neve Keresztelő Szent János kápolna, vagy népi egyszerűséggel Nyári János kápolnának is nevezik.

2003. június 28-án a kápolna díszkivilágítást kapott.

Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna kivilágítva

Búcsúja, amit még ma is tartanak, június utolsó vasárnapjára esik.

Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna

A kápolna mellett egy kisebb temető is található, melynek előterében egy 1850-es évszámmal ellátott kőkereszt áll. A sírkövek egy része még látható, sokat már benőtt a növényzet. Utoljára 1914 májusában temettek ide.

Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna Ábrahámhegy - Szent Iván-kápolna